Over

Saara

Ik kom uit Finland en toen ik jonger was had ik veel last van hoofdpijn. In Finland ben ik door diverse doktoren onderzocht en behandeld maar helaas hielp niets. Uiteindelijk ben ik bij een chiropractor terecht gekomen en dat hielp wél! Hierdoor werd mijn interesse voor chiropractie gewekt en ben ik dit gaan studeren. In 2001 ben ik aan de Anglo-European College of Chiropractic afgestudeerd als chiropractor. Hierna volgde vele vervolgopleidingen en specialisaties.Al vanaf 2001 heb ik in diverse praktijken, in diverse steden gewerkt. Sinds 2003 ben ik werkzaam in mijn eigen praktijken.’

Maarten

Mijn eerste kennismaking met chiropractie was via een golfprofessional. Hij wou me meer laten draaien me om de bal beter en verder te laten slaan, alleen was dit niet mogelijk omdat mijn rug niet mobiel genoeg was. Nadat ik mijn rug had laten losmaken door een chiropractor was het een stuk gemakkelijker voor mij om te draaien en ik zag gelijk resultaat in de afstanden die ik sloeg met een golfbal! Deze ervaring heeft mij doen besluiten zelf ook chiropractor te worden. Ik heb chiropractie gestudeerd aan de University of South Wales in Groot-Brittannië en heb sindsdien vele extra cursussen gevolgd om zo goed mensen die lichamelijke pijn hebben te kunnen helpen.

Chiropractie

De werking van uw wervelkolom kan invloed hebben op de wijze waarop uw hersenen doorgeven wat zich afspeelt in uw lichaam. Chiropractie herstelt de gezondheid en de werking van uw wervelkolom, waardoor de communicatie tussen uw hersenen, uw lichaam en de omgeving verbeterd wordt. Als uw hersenen accuraat kunnen doorgeven wat er zich afspeelt, kunnen ze uw lichaam beter besturen.

Via onze vijf zintuigen ontvangen onze hersenen zintuiglijke informatie die geïntegreerd wordt in de eigen wensen en behoeften, ze voeren zeer veel achtergrondbewerkingen uit waarvan wij ons doorgaans niet bewust zijn en creëren voor ons een virtual reality in onze geest van wat zich afspeelt in ons eigen lichaam en in de wereld om ons heen.

Onderzoek toont aan dat de werking van uw wervelkolom werkelijk impact heeft op de wijze waarop uw hersenen werken!

Chiropractie verbetert het vermogen van uw hersenen om te weten waar uw arm of been zich bevindt als u uw ogen sluit (1,2). Het kan de verwerking van zintuiglijke informatie van de armen (3,4)  in de hersenen wijzigen, het kan de manier wijzigen waarop de hersenen zintuiglijke informatie integreren (3,5,6) en het kan de manier wijzigen waarop de hersenen specifieke boodschappen doorgeven aan uw spieren (5,7,8).

Ook weten we dat het de kracht in de spieren van de onderste ledematen kan verbeteren en kan voorkomen dat uw spieren snel vermoeid raken tijdens sterke samentrekkingen (9,10).

Referenties

  1. Haavik an Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2011;34:88-97.
  2. Holt. PhD Thesis. Auckland, New Zealand: Department of Population Health, University of Auckland; 2013
  3. Haavik and Murphy. Clinical Neurophysiology 2007; 118: 391-402.
  4. Kelly, Murphy and Backhaus. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2000; 23: 246-251.
  5. Haavik, Taylor and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2008; 31: 115-126.
  6. Haavik, Taylor and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2010; 33: 178-188.
  7. Enebo. Chiropractic Journal Australia 2003; 33: 93-97.
  8. Marshall and Murphy. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2006; 29: 196-202.
  9. Hillermann, Gomes, Korporaal and Jackson. . Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2006; 29: 145-149.
  10. Niazi, Türker, Flavel, Kinget, Duehr and Haavik. Experimental Brain Research 2015; 233:1165-1173.

Uw hersenen dienen alle zintuiglijke informatie te integreren om in staat te kunnen zijn om uw lichaam accuraat te bewegen. Dit heet sensomotorische integratie. Als uw hersenen dit goed kunnen, voeren ze dit met een haarfijne perfectie uit. Als uw wervelkolom niet goed beweegt, is het moeilijker voor uw hersenen om accuraat waar te nemen wat er zich afspeelt in uw lichaam. Dit heeft invloed op de wijze waarop u uw bewegingen kunt controleren.

U zult dit ondervinden als onhandigheid. Het kan echter ook leiden tot ongelukken en het ontwikkelen van pijnlijke aandoeningen.